marți, 14 iulie 2009

Secretele succesului: “Un bucatar trebuie sa vada si sa iubeasca arta din meserie”

Cine v-a inspirat pasiunea pentru gatit? Cum a inceput totul?
Nu ma gandisem ca aveam sa devin bucatar. In copilarie am fost atrasa de artele plastice si de balet. Am facut si cativa ani de coregrafie, dansuri, muzica, sport... Cred ca am facut cate putin din toate, dar cel mai mult m-a atras pictura in ulei si, chiar daca nu prea am avut pregatire in domeniu, multi mi-au spus ca am talent. Probabil e ceva ce am mostenit de la bunica mea. Intamplarea a facut insa sa nu pot face ce mi-as fi dorit. Am facut practica la Hotelul Intercontinental Bucuresti, unde am intalnit oameni de un mare profesionalism. Aici am avut prima scanteie! Ma atragea in mod special felul in care orice preparat era aranjat pe farfurie. Apoi am inceput sa lucrez intr-un alt restaurant, unde am avut un sef bucatar, Tamango, care m-a ‘’citit’’ si m-a incurajat sa-mi folosesc mai mult imaginatia in ceea ce faceam. Datorita lui am participat la primul meu concurs national, la Hanul Manuc, unde am obtinut si un premiu. Restul a venit de la sine...
Ce va place cel mai mult la aceasta meserie?
Faptul ca imi pot folosi imaginatia, ca ma pot ‘’juca’’cu aromele, cu legumele si fructele, asa cum un pictor foloseste culorile pe panza. Satisfactia cea mai mare o am atunci cand pregatesc retete noi si lumea este incantata de ele, cand am mese organizate si oamenii nu se pot hotari daca sa mai priveasca sau chiar sa manance preparatele.
Ce stiti sa gatiti? Ce va place cel mai mult sa gatiti?
Bucatarie romaneasca si internationala. Cate retete? Mii, nu cred ca as putea sa le numar. In afara de ce-am invatat in primii ani, cred ca am facut si eu sute, aici si in strainatate. Cel mai mult imi place sa gatesc mancaruri fine, sofisticate, carora unii le-ar spune ’’de fite’’, fusion si tot ce tine de partea rece a bucatariei, partea de design. Intotdeauna am crezut ca o mancare frumos decorata este mult mai apetisanta.
Ce va place sa mancati? Preferati o anumita bucatarie?
In general, mananc putin si des. Incerc, pe cat posibil, sa mananc preparate sanatoase, fara grasimi si bogate in vitamine, pentru ca, mai ales in meseria mea, am nevoie de multa energie si forta pentru a rezista. Bucataria nu este o munca usoara, nici macar pentru un barbat.
Cine gateste la dvs. acasa? Cat de des gatiti pentru familie si ce anume?
Pentru ca timpul meu liber este aproape inexistent, gatesc mai rar acasa. Gateste insa fiica mea, care are 20 de ani si care a mostenit talentul la gatit. Chiar inventeaza mereu cate ceva nou! In general, acasa gatim foarte mult pe baza de legume, peste, pui, paste si lactate.
Ati renunta la tortul de ciocolata pentru o salata de fructe fara zahar?
Da, cred ca in atatia ani de experienta am invatat sa mananc selectiv, sanatos, asa ca nu imi este greu. Intotdeauna prefer fructele in favoarea deserturilor “grele”. Asta nu inseamna ca trebuie sa eliminam definitiv ciocolata din alimentatie. Si ea are un rol important in mentinerea echilibrului metabolic al organismului.
Toti stim ce alimente ne fac rau, si cu toate astea, nu prea reusim sa ne abtinem. Ati tinut vreodata cura de slabire?
Nu, pentru ca nu am avut nevoie, dar am fost de cateva ori bolnava si a trebuit sa tin regim. Stiu ca este foarte greu sa te abtii, dar trebuie sa ai convingerea ca sanatatea este mai importanta.
Este mai costisitor in Romania sa mananci sanatos?
Din pacate, da! In Romania este destul de scump sa mananci sanatos. In supermarket-uri, marfa este importata, si stim ca “afara” totul contine conservanti. Din pacate, taranii nostri folosesc acum din ce in ce mai multe chimicale pentru intretinerea sau cresterea brusca a culturilor, fructelor si legumelor.
Cat de sanatos se poate manca de fapt, cand marea majoritate a produselor contin tot felul de e-uri si conservanti?
In momentul de fata, majoritatea produselor alimentare sunt etichetate. In mod firesc, cele fara eticheta nu ar trebui comercializate. Producatorii au inceput sa mentioneze pe etichete ce E-uri contine alimentul respectiv. E-urile sunt pozitive si negative, dar din pacate, cumparatorul nu stie inca foarte bine sa le deosebeasca pe cele pozitive de cele nocive, asa ca de cele mai multe ori, cumparam la gramada. Aditivii alimentari sunt substante utilizate in mod normal ca ingrediente: sarea, zaharul, otetul, nelipsite din mancarea noastra, nu sunt periculoase in cantitati moderate si fac preparatele mult mai apetisante. Dar in continutul multor produse alimentare au aparut substante chimice de sinteza, care sunt extrem de nocive si induc multe boli grave. As atrage atentia totodata asupra mezelurilor (in special parizerul si si crenvurstii), bauturilor asa zis racoritoare si preparatelor conservate cu substante chimice.
Ati lucrat in Marea Britanie. Povestiti-ne cate ceva despre experienta de peste hotare. Cum sunt englezii fata de romani in ceea ce priveste obiceiurile alimentare?
Am fost surprinsa sa vad ca suntem recunoscuti ca valoare, si sincer cred ca bucatarii romani ii bat pe multi de departe, si asta si pentru ca noi inca mai gatim ca la carte.
Am fost foarte dezamagita de stilul de viata, si mai ales de ceea ce pot manca englezii. Intr-adevar, bucataria englezeasca nu este foarte apreciata in lume si nici nu are de ce. Chiar daca a aparut un Jamie Olliver sau un Gordon Ramsey, si mai sunt cativa vestiti, bucataria englezeasca nu este nici una gustoasa, si nici pe departe sanatoasa. Cu toate ca in ultima vreme s-a pus problema produselor organice, adica naturale, acestea se gasesc foarte greu si sunt extrem de scumpe. In primele luni, m-a socat sa vad pe strada, din douazeci de persoane, cel putin douasprezece cu probleme grave de obezitate, mai ales in randul tinerilor. Alte patru-cinci aveau probleme psiho-motorii, restul fiind normali. Deci procentajul in ceea ce priveste obezitatea in Marea Britanie este enorm, cu toate ca ei nu prea recunosc. In pub-uri si fast food-uri se serveste mancare semipreparata, congelata, conservata cu o multime de aditivi si conservanti.

4 comentarii:

  1. Unde se pot gasi retetele dvs ? As dori sa mananc mai sanatos. Va roooooog, ajutati-ma

    RăspundețiȘtergere
  2. Vreau si eu retetele dvs,fiinca am probleme cu coloana si trebuie sa dau jos din greutate si nu pot.Va rog,sa ma ajutati!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua. Si eu imi doresc retetele dvs. cum pot intra in posesia lor? Multumesc. adresa mea de mail este symonica13@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna ziua

    Ma intereseaza si pe mine retetele culinare ale dvs. Aveti cumva o carte scoasa cu retete??
    Multumesc frumos

    Vali

    RăspundețiȘtergere